ΜαγκούσταΑπό την μαθήτρια Α.Θ.                  
Η Μαγκούστα
Οι μαγκούστες είναι οικογένεια μικρών θηλαστικών σαρκοφάγων ζώων που κατατάσσονται στην κατηγορία των Αιλουροειδών. Υπάρχουν τριάντα οκτώ είδη μαγκούστας.


Πού και πώς ζουν

Οι Μαγκούστες ζουν κυρίως στην Ασία, Αφρική, Καραϊβική και Νότια Ευρώπη. Ζουν 12 περίπου χρόνια ανά ζεύγη, και κυνηγούν κατά ομάδες. Έχουν οξύτατη όσφρηση και ακοή, καθώς και την ικανότητα να κάνουν άλματα και να σκαρφαλώνουν σε δέντρα. Μπορούν να εξημερωθούν.
Μερικά είδη μπορούν, χάρη στην πονηριά και την ταχύτητά τους, να νικήσουν και να σκοτώσουν γρήγορα φίδια όπως οι κόμπρες.Εμφάνιση
Η μαγκούστα έχει μήκος 50-60 εκατοστά χωρίς όμως την ουρά της, η οποία είναι μακριά και φουντωτή και μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Το σώμα της είναι λεπτό και καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα που μπορεί να είναι από γκρίζο ως καστανοκόκκινο χρώμα, και συχνά παρουσιάζει καφετιές κηλίδες. Σε μερικά είδη το τρίχωμα σηκώνεται όταν τσακώνονται κι έτσι το ζώο φαίνεται πιο μεγάλο. Τα πόδια της είναι κοντά, με πέντε δάχτυλα που διαθέτουν γαμψά νύχια και είναι έτσι κατάλληλα για σκάψιμο.

Η μαγκούστα στην Ιστορία
Η αιγυπτιακή μαγκούστα θεωρείται ιερό ζώο. Παλαιότερα ζούσαν μέσα σε ναούς και αγωνιζόταν σε αρένες με φίδια.
Η ινδική μαγκούστα έχει χρησιμοποιηθεί για βιολογικό έλεγχο. Στις αρχές του 1870 την έφεραν στα νησιά της Καραϊβικής και το 1883 στη Χαβάη, με σκοπό να περιορίσει τους αρουραίους. Τελικά ο αριθμός των αρουραίων δεν μειώθηκε πολύ.
Η μαγκούστα χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε φιδομαχίες σε κάποια νησιά. Την τοποθετούν σε κλουβί μαζί με φίδι και βάζουν στοιχήματα για το ποιος θα νικήσει. Τα τελευταία χρόνια οι φιδομαχίες αυτές έχουν περιοριστεί λόγω αντιδράσεων των οικολογικών οργανώσεων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write here, about you and your blog.
 
Copyright 2009 Φωναclass All rights reserved.
Free Blogger Templates by DeluxeTemplates.net
Wordpress Theme by EZwpthemes
Blogger Templates