Σχολικός εκφοβισμός (bullying)    
Από τη μαθήτρια Δ.Σ.

Στην εποχή μας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού φαινόμενο αυτό παρατηρείται  στις ηλικίες των 11 ετών έως 17.Τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ,που εκλύουν τα πιο ατίθασα παιδιά.

     Αρχικά μεγάλο ποσοστό των παιδιών που δέχονται το bullying  είναι εσωστρεφή και δεν έχουν πολλούς φίλους. Αυτά τα παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους και προτιμούν να είναι μόνα τους από  το να βρίσκονται με παρέα. Νιώθουν ανασφάλεια ,ντροπή και πιστεύουν  ότι δεν είναι ίσοι με τους υπόλοιπους.


     Μια άλλη κατηγορία παιδιών που δέχεται επιθετικότητα είναι τα παιδιά που αριστεύουν στο σχολείο. Επειδή αυτά τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά  στις δραστηριότητες της τάξης ,ενώ άλλα παιδιά ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν καθαρά από αίσθημα ζήλιας και ανωτερότητας  επικάθονται στους καλούς μαθητές και πολλές φορές τους προκαλούν αδιαφορία για τα μαθήματα.


      Μια τελευταία κατηγορία παιδιών που δέχεται συχνότερα κρούσματα  bullying είναι τα παιδιά με συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά . Για παράδειγμα όταν το σωματικό τους βάρος είναι μεγαλύτερο από των περισσότερων παιδιών, παιδιά που φοράνε σιδεράκια ή  γυαλιά  ή ακόμη και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (π.χ. σύνδρομο down)είναι κάποια από αυτά που ελκύουν περισσότερο τους εκφοβιστές. Τα αισθήματα που αισθάνονται αυτά τα παιδιά είναι κατωτερότητας , αδυναμία, πολύ μεγάλη λύπη και ελάχιστη αυτοεκτίμηση.


      Δυστυχώς τα κρούσματα αυτά αντί να μειώνονται, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Είναι απαραίτητο  η κοινωνία  να πάρει αποφασίστηκα μέτρα ενάντια του φαινομένου αυτού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write here, about you and your blog.
 
Copyright 2009 Φωναclass All rights reserved.
Free Blogger Templates by DeluxeTemplates.net
Wordpress Theme by EZwpthemes
Blogger Templates