Ηφαίστεια                                                              HΦΑΙΣΤΕΙΑ!!
      Από την Ε.Ζ
Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την  έκρηξη ρευστών πετρωμάτων  από το εσωτερικό  στην επιφάνεια του  φλοιού με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην  γλώσσα μας ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας


        


Περιοχές Σχηματισμού!!

Τα ηφαίστεια  βρίσκονται εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται. Μία μεσοωκαιάνεια  οροσειρά  στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού και ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς»

    Πως γίνονται οι εκρήξεις τους?

Ο στερεός φλοιός της Γης επιπλέει στην υγροποιημένη μάζα. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι ΜΟΝΟ σε μερικά μέρη της Γης υπάρχουν τέτοιοι θύλακες.  Αν τα στερεά πετρώματα, που βρίσκονται επάνω από αυτούς τους θύλακες, υποστούν ρήγματα ή εξασθενήσουν, το μάγμα μπορεί να βρει διέξοδο ανάμεσά τους. Αυτή η διέξοδος του μάγματος στην επιφάνεια αποτελεί την έκρηξη των ηφαιστείων.
            Το ηφαίστειο ως βουνό!

 Τα περισσότερα ηφαίστεια είναι βουνά. Η ηφαιστειακή δράση βοηθά στο σχηματισμό των βουνών. Αν υποθέσουμε ότι ένα ηφαίστειο ξέσπασε σε μια πεδιάδα ή κοιλάδα και όχι στην κορυφή βουνού, η λάβα που θα βγει από τον κρατήρα του μπορεί να χυθεί γύρω, όπου και θα στερεοποιηθεί. Αλλά κι αν εκτιναχθεί ψηλά στον αέρα, πάλι ένα μεγάλο μέρος της θα πέσει γύρω από τον κρατήρα. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις σχηματίζεται ένα βουνό γύρω από τον κρατήρα.


 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειμαι η π.μ. τελειο μπραβο

Δημοσίευση σχολίου

Write here, about you and your blog.
 
Copyright 2009 Φωναclass All rights reserved.
Free Blogger Templates by DeluxeTemplates.net
Wordpress Theme by EZwpthemes
Blogger Templates